Un nou test de sânge pentru intoleranța celiacă poate detecta condiția autoimună fără consumul de gluten

Actualitate5 months ago64 Views

Cercetătorii australieni speră ca acest test să fie o adevărată schimbare în diagnosticarea celor care urmează o dietă strictă fără gluten.

 Problema intoleranței la gluten

Cei cu intoleranță celiacă curând nu vor mai trebui să mănânce cantități mari de gluten – același lucru care îi face să se simtă rău – pentru a primi un diagnostic corect.

Un studiu australian publicat marți în Jurnalul de Gastroenterologie arată că testele de sânge pentru celulele T specifice glutenului au avut o rată mare de succes în detectarea intoleranței celiace, chiar și atunci când pacientul nu a consumat gluten.

Aproximativ 1% din populația din țările vestice are intoleranță celiacă, o afecțiune autoimună în care glutenul declanșează o reacție inflamatorie în intestinul subțire.

Noul test scutește pacienții de disconfort prelungit

Metodele actuale de testare – teste de sânge sau gastroscopie – necesită săptămâni în care pacientul trebuie să consume gluten, suferind adesea simptome precum diaree, dureri abdominale și balonare.

Deși un diagnostic precoce este foarte important, cercetătorii spun că mulți oameni sunt descurajați să se testeze deoarece nu vor să se simtă rău din cauza acestuia.

Mai mult de unul din două cazuri de intoleranță celiacă sunt fie nediagnosticate, fie diagnosticate târziu, arată un studiu.

„Cel mai probabil sunt milioane de oameni în toată lumea care trăiesc cu o intoleranță la gluten din simplul motiv că drumul către un diagnostic este dificil și, uneori, debilitant”, spune profesorul asociat Jason Tye-Din, autor principal al cercetării și directorul Laboratorului de Cercetare Celiacă din cadrul Institutului de Cercetare Medicală Walter and Eliza Hall (WEHI) din Melbourne, Australia.

Studiul a evaluat potențialul unui test de sânge pentru a măsura un marker imun – interleukina 2 (IL-2). În 2019, cercetătorii de la WEHI au descoperit că markerii au crescut în sângele persoanelor cu intoleranță celiacă la scurt timp după consumul de gluten.

Cercetătorii au analizat mostre de sânge de la 181 de voluntari, cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani, recrutați la spitalul Royal Melbourne. Au fost incluse 75 de persoane cu intoleranță celiacă care urmau o dietă fără gluten de cel puțin un an, 13 cu boală celiacă activă și netratată, 32 cu sensibilitate redusă la gluten și 61 de persoane de control care nu sufereau de nicio formă de intoleranță sau sensibilitate la gluten.

Au descoperit că testul detecta afecțiunea cu o sensibilitate de până la 90% și o specificitate de 97% – chiar și la pacienții care urmau o dietă strictă fără gluten, a declarat autoarea principală, Olivia Moscatelli, care a fost diagnosticată cu boala celiacă la vârsta de 18 ani.

Un test ușor de implementat

Profesorul Peter Gibson, gastroenterolog de la Universitatea Monash, afirmă că este nevoie de mai multe studii, dar „știința aplicată este de o calitate înaltă, numărul persoanelor testate este mare, condițiile lor au fost bine descrise, iar rezultatele sunt impresionante.”

„Testul practic este foarte simplu, fiind astfel ușor de adaptat la un test de laborator de rutină”, spune Gibson. El a numit acest test „un mare pas înainte în diagnosticarea intoleranței la gluten, cel puțin în contextul unei clinici.”

Profesorul asociat Vincent Ho, gastroenterolog la Școala de Medicină a Universității Western Sydney, declară că „testul este foarte nou și trebuie să fie validat în mai multe laboratoare și să se dovedească eficient din punct de vedere financiar, comparativ cu testele actuale, înainte de a fi implementat în clinici.”

Ho mai spune că unul dintre cele mai precise teste utilizate pentru diagnosticarea intoleranței celiace este testul pentru anticorpii anti-endomisium, care are o sensibilitate de 98% și o specificitate de 98%. El adaugă că testul nou a fost realizat pe un număr redus de persoane și că ar fi bine ca studiul să fie replicat și în alte centre, cu un eșantion mai mare.

„Studiul arată că, în cazul pacienților cu intoleranță celiacă, o singură doză de gluten (10 grame, echivalentul a patru felii de pâine) a generat o reacție imună care a putut fi detectată în mostrele de sânge din laborator”, spune Ho.

„Asta înseamnă că, în teorie, intoleranța celiacă ar putea fi diagnosticată fără expunerea prelungită la gluten, timp de săptămâni întregi.”

Totuși, el avertizează că, întrucât testul înregistrează reacțiile imune la gluten, persoanele aflate sub tratament imunosupresiv ar putea să nu prezinte nicio reacție.

Corina Arhip Rossi

Jurnalist debutant – Universitatea Transilvania din Brasov

Sursa știrii:
https://www.theguardian.com/society/2025/jun/10/new-blood-test-for-coeliac-disease-can-diagnose-autoimmune-condition-without-need-to-eat-gluten

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...